Silnice

Vacek dvacátý v silničním závodě na MS, Pogačar předvedl fantazii

Vacek dvacátý v silničním závodě na MS, Pogačar předvedl fantazii

Mathias Vacek předvedl v silničním závodě mužské elity na mistrovství světa v Curychu výborný výkon, když se dlouho držel vpředu s nejlepšími a nakonec obsadil 20. místo. Titul získal po neuvěřitelném sólu Slovinec Tadej Pogačar, který zaútočil už 100 km před cílem a posledních 50 km jel na čele sám.

Česká reprezentace vstoupila do závodu ve čtveřici Mathias Vacek, Michal Schlegel, Jakub Otruba, Michael Boroš.

„Kluci splnili přesně to, co jsme si řekli: připravit co nejlepší pozici pro Mathiase. A on to zvládl skvěle. Závěr už byl jen o výkonu a možná i vzhledem k věku mu tam kousek chyběl. Ale má za sebou Vueltu a mimořádně úspěšnou sezonu a s výsledkem i pojetím závodu od celého týmu panuje maximální spokojenost,“ uvedl reprezentační trenér Petr Kaltofen.

Kromě Vacka už nikdo další v českém dresu klasifikován nebyl. Vacek dorazil do cíle se ztrátou 3:52 min. na Pogačara ve skupince osmi lidí, kde vyhrál spurt o 13. místo Vackův dánský stájový kolega z Lidl-Trek Mads Pedersen. Český reprezentant byl z této skupiny poslední.

„S výkonem jsem spokojený, nechal jsem tam všechno. Výš jsem asi ani nevěřil, závod byl opravdu náročný. V posledním kopci toho už na mě bylo moc, měl jsem trochu krizi, tak jsem se chytil skupiny za mnou a nějak to zvládl do cíle,“ řekl Vacek.

Pogačar vyhrál Giro, Tour i MS v jednom roce

Pogačar vybojoval svůj první titul mistra světa po heroickém výkonu. Na nic nečekal, sto kilometrů před cílem vypálil za uprchlíky. Počkal na něj krajan Jan Tratnik, který mu jel tempo, dokud mohl, a dotáhli se na čelo. Pogačar pak v kopci nastoupil a udržel se ho jen Pavel Sivakov, jeho stájový kolega z UAE. Nějakých 25 kilometrů jeli spolu, pak už se Slovinec vzdálil i jemu. Střihl si individuální padesátikilometrovou časovku a neuvěřitelné sólo dotáhl do úspěšného konce.

„Byl to neskutečný den. Určitě jsem nechtěl útočit tak brzy, ale nějak to vyplynulo ze situace. Pořád nemůžu uvěřit, že to vyšlo,“ radoval se Pogačar. Stal se teprve třetím jezdcem v historii, který v jedné sezoně vyhrál Giro d´Italia, Tour de France a mistrovství světa.

Nečekané stříbro vybojoval druhý muž letošní Vuelty, Australan Ben O´Connor, třetí byl ve spurtu obhájce zlata Mathieu van der Poel z Nizozemska.

Výsledky – silniční závod mužů (274 km): 1. Pogačar (Slovin.) 6:27:30, 2. O´Connor (Austr.) +34, 3. van der Poel (Niz.), 4. Skujinš (Lot.), 5. Evenepoel (Belg.), 6. Hirschi (Švýc.) vš. +58, 7. Healy (Ir.) +1:00, 8. Mas (Šp.) +1:01, … 20. Vacek +3:52, Schlegel, Otruba, Boroš (vš. ČR) nedokončili.

Foto: Filip Bezděk a UCI – Ed Sykes a Alex Whitehead/SWpix.com

Autor článku: Jan Krůta