ČSC

Zemřel prezident ČSC Petr Marek

Ta nejsmutnější zpráva se šíří napříč cyklistickou rodinou. Ve věku 60 let náhle zemřel prezident Českého svazu cyklistiky, Ing. Petr Marek.

„Žádná slova nemohou vyjádřit zármutek, který v tuto chvíli cítíme. Je to pro nás všechny obrovská ztráta. Petr Marek opustil tento svět naprosto nečekaně a s jeho odchodem se budeme vyrovnávat hodně dlouho. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým,“ řekl viceprezident Českého svazu cyklistiky David Průša.

Petr Marek byl duchovním otcem závodního MTB v Česku, v cyklistickém hnutí se pohyboval od roku 1989. Stál za zrodem prvního neoficiálního mistrovství Československa horských kol v roce 1990 ve Špindlerově Mlýně a o pět let později pořádal na tom samém místě mistrovství Evropy MTB. Rovněž byl řadu let hlavním organizátorem Českého poháru MTB.

Působil prakticky nepřetržitě jako předseda komise horských kol ČSC, byl dlouholetým členem prezídia ČSC. Prezidentem svazu byl poprvé zvolen v lednu 2018 a od té doby vykonával tuto funkci nepřetržitě. V současnosti také působil jako prezident komise MTB Evropské cyklistické unie (UEC).

Jako prezident svazu se vždy snažil bojovat za všechny disciplíny. Jeho dlouhodobou vizí byla například výstavba národního velodromu pro dráhovou cyklistiku.

Letos byl Petr zvolen prezidentem ČSC na další funkční období, ale tuto misi plnou výzev a plánů už bohužel nedokončí.

Odešel nejen výborný funkcionář, ale hlavně skvělý člověk.

Čest jeho památce.

Autor článku: Jan Krůta