Dráha

Voneš při olympijské premiéře dvanáctý v omniu!

Velmi dobré dvanácté místo obsadil v omniu třiadvacetiletý český dráhař Jan Voneš na olympiádě v Paříži. Byla to pro něj premiéra pod pěti kruhy a zvládl ji na jedničku. Olympijským vítězem se stal domácí Benjamin Thomas.

„Závod hodnotím velice kladně. Úvodní scratch se mi nepovedl a věděl jsem, že v prvenství na pásce musím zabojovat. Vyšlo to na jedničku a celé omnium bylo super. Chtěl jsem být do top 15, takže dvanácté místo je skvělé. Desítka by byla sen, ale i tak jsem moc spokojený. Byli tu nejlepší závodníci světa, některé jsem porazil a už se těším na madison,“ řekl Voneš, který nasbíral ve 4 disciplínách celkem nastřádal 56 bodů. Za desítkou zaostal o 28 bodů. V Paříži ho čeká v sobotu ještě madison spolu s Denisem Rugovacem.

Jen slova chvály měl pro svého svěřence i reprezentační trenér Milan Kadlec. „Celkově to byl od Honzy výborný závod a dvanácté místo v této absolutní konkurenci je skvělé. Ač to možná pro někoho nevypadá, tak pro Honzu i naší dráhovou cyklistiku je to výborný výsledek. Některé soupeře, kteří skončili za ním, v kvalifikaci nedokázal porazit a tady ano. Za mě obrovská spokojenost,“ přiznal trenér.

V úvodní disciplíně omnia, kterou byl scratch, obsadil český reprezentant 17. místo z 22 startujících. Mezi nimi byli i excelentní silničáři Viviani nebo Gaviria. Vítězství slavil k radosti domácích fanoušků po 40 odjetých kolech francouzský dvojnásobný mistr světa v omniu Benjamin Thomas, další výborný silničář, který letos vyhrál v dresu Cofidisu jenu etapu na Giru.

Následoval tempo závod a ten Vonešovi vyšel skvěle. Skončil pátý a posunul se na průběžnou dvanáctou příčku. Potvrdil, že jde o jeho silnou disciplínu, když získal 20 bodů za zisk kola a další 2 body za vyhrané sprinty. Do čela se dostal vítěz disciplíny, Belgičan Fabio van den Bossche.

Ve vylučovacím závodě bral Voneš 14. místo a dál držel průběžnou dvanáctou pozici. Vyhrál Brit Ethan Hayter, dvojnásobný světový šampión v omniu. Průběžné vedení držel van den Bossche, který v eliminaci skončil šestý.

Svou pozici udržel český dráhař i po závěrečném bodovacím závodě, v němž po zisku dvou bodů obsadil 13. místo. Díky vítězství v bodovačce slavil i celkové prvenství domácí Benjamin Thomas. Stříbro bral úřadující mistr světa Iuri Leitao z Portugalska, bronz má zásluhou Fabia van den Bosscheho Belgie.

Výsledky: 1. Thomas (Fr.) 164 b., 2. Leitao (Portug.) 153, 3. van den Bossche (Belg.) 131, 4. Torres Barcelo (Šp.) 127, 5. Gate (N. Zél.) 123, 6. Kuboki (Jap.) 113, … 12. Voneš (ČR) 56.

Foto: Jaroslav Svoboda, Milan Kadlec

Autor článku: Jan Krůta